de Louteringsberg

2017

“Ze lijkt zich in haar makerschap sterk in te zetten op een totaalervaring voor het publiek en toont zich daarin ambitieus en vindingrijk.”

– theaterkrant.nl

De Louteringsberg is een theatrale ceremonie waarin het publiek door één acteur en één muzikant wordt uitgenodigd om samen een individuele reis te maken om de eigen dood onder ogen te zien. Want misschien moeten we eerst iets fundamenteels van onszelf achterlaten om dichter bij vrijheid te kunnen komen.

publieksreacties

“Marijn Graven en haar team maakten voor mij met de Louteringsberg een werkelijk louterende ervaring. Individueel leg je als toeschouwer een weg af die je zijdelings via het verhaal van Henriette Vogel en Heinrich von Kleist voert naar een diep denken over je eigen leven en je eigen dood. De weg leidt uiteindelijk naar een situatie waarin iedere toeschouwer een zeer persoonlijke,  “niet fictieve”, keuze maakt en dat is slim en ijzersterk.

De weg leg je letterlijk af: door het gebouw via een tekst op de vloer naar een prachtige vormgegeven serene ruimte. Iedereen krijgt eenzelfde hemd / jasje aan als de acteur en de muzikant dragen en neemt plaats op de grond aan een lage blankhouten tafel met daarin een gleuf waarin water staat en een bootje drijft. Doordat we allemaal onderdeel zijn van het toneelbeeld, keek ik ook naar de andere toeschouwers en werden zij zowel spelers in dit spel als medereizigers. Hoewel een zeer individuele ervaring door de vragen die zeer persoonlijk zijn en die je beantwoord op je eigen tempo in een ook weer wonderschoon vormgegeven formulier / boekje, voelde ik me verbonden met de anderen en was ik geroerd om ze te zien denken, twijfelen en worstelen. Troostrijk.”

– bezoeker van de Louteringsberg

ri·tu·eel

(het; o; meervoud: rituelen)

  1. de intiemste vorm van een theatrale ervaringritueel op maat

Heb je behoefte aan een op maat gemaakt ritueel om je met je eigen sterfelijkheid te verbinden? Stel je voor, je hebt vanaf nu nog 24 uur te leven: wat zou je dan doen, willen en wensen? Dit werken we samen uit in de Louteringsberg op maat.

Het ritueel kan één op één worden uitgevoerd, maar ook tegelijk met meerdere personen uit je omgeving die zich aangesproken voelen door deze thematiek.

verder ontdekken?